onsdag den 24. august 2011

Ville du have denne mand som bankrådgiver?

     Lige inden sommerferien havde vi en tilsyneladende glad statsminister på TV, der fortalte os alle, at vi nu er ude af krisen, og vi har betalt regningen.

     I dag, den 24.august fremlagde, finansminister Claus Hjort Frederiksen, den foreslået nye finanslov. Han brugte dog en tredjedel af tiden på, at nedgøre oppositionens økonomiske plan ved, at opstille selvopdigtede præmisser, - så det var så som så med viden om, hvad regeringen egentlig selv vil. Hans ansigtsudtryk var tydeligvis ikke helt det samme som statsministerens inden sommerferien.

     Hvad vi dog nu har viden om er, at Finansministeriets egne økonomer nu vurderer, at underskuddet på statsfinanserne til næste år vil udgøre 85 milliarder kroner, svarende til 4,6% af bruttonationalproduktet, svarende til ca. 16.000 kroner pr. dansker. Underskuddet stiger således med 5 milliarder kroner i forhold til samme ministeriums skøn i maj måned.

     Dette underskud betyder, at Danmark bryder med reglerne i EU om, at underskuddet ikke må overstige 3% af et Eurolandenes BNP.

     Regeringen venter også flere ledige end først antaget: Bruttoledigheden forventes faktisk, at stige med 9.000 personer flere til næste år end forudsagt i maj. Næste år vil den være på 162.000 personer, svarende til hele 5,6% af arbejdsstyrken.

     Danmark er i recession, ifølge ledende økonomer - og alligevel forventer regeringen en stigningsprocent på 1,4, i år, hvilket vil svare til, at vi i det sidste kvartal skal nå noget i retning af en 5% stigning – og hvem andre end regeringen kan tro på det ?

    På trods af det, vil regeringen optage lån i udlandet for, at kunne udbetale opsparet efterlønsbidrag, svarende til ca. 40.000 kroner pr. person, der skal ud til forbrug, som f.eks. til biler, tv-apparater og hårde hvidevarer  - og dermed import af varige forbrugsgoder til yderligere skade for betalingsbalancen.    

    - Jeg ville være ilde stedt, hvis jeg havde enten Lars Løkke Rasmussen, eller Claus Hjort Frederiksen, som min bankrådgiver. – Og det har jeg heldigvis ikke.