mandag den 6. juni 2011

Tobak kontra alkohol

     Udsagnet om, at der hvert år dør 300.000 mennesker af lungekræft sammenholdt med at rygning kan give lungekræft er, hvad man kan kalde for en retorisk omvendt lommetyv. En lommetyv er som bekendt en person der fratager en anden person ting uden dennes viden. Her pådutter man nogen hvad de må tro er en viden, men er et udagn der ikke nødvendigvis har noget med hinanden at gøre.
     Hvis vi antager at der 20-30 år frem i tiden ikke er nogen der ryger tobak, vil modstanderne af tobaksrygning og andre såkaldte eksperter få problemer med  det faktum, at der er mennesker der stadig dør af lungekræft.

     Det er et samfundsmæssigt fornuftigt tiltag at pålægge usunde nydelsesmidler en ekstra afgift, hvis man samtidig fritager decideret sunde sager for moms og vi vil derfor sansynligvis, få en rimelig fordeling af udgifterne ved at leve både rart og fornuftigt.

     Men hvor er alle de hidsige såkaldte eksperter henne i problematikken med bilkørsel, at leve og ånde i storbyen og brugen af alkohol ?
     - Her hører man kun enkelte pip i ny og næ.

     Det er helt indiskutabelt, at alkoholen forårsager samfundsmæssige problemer og ufatteligt omkostninger, der lang overstiger problemerne med tobakken og her tænker jeg på bl.a. børns trivsel i alkoholiserede familier, fyringer og andre tragedier, spritkørsel, arbejdstab, indlæggelser på hospital og afvænningsklinikker, slåskampe og drab begået i en brandert, samt det meste af den meget bekostelige uro i nattelivet.
     Jeg har set to personer dele et par bajere og er endt med at begynde at slås, men jeg har endnu aldrig set to personer sidde og ryge et par smøger og så begynde at tæve løs på hinanden.
     På cigaretpakkerne er det et krav fra myndighederne, at indpakningen er mærket med alvorlige advarlser om sygdom og død.
     - Hvorfor er det så ikke et krav at samme advarsler skal stå på bildørerne, alkohol og ølflasker ?

     For bare ca. 40 år siden kostede en flaske snaps, vodka, eller whisky og lignende gennemsnitlig 2-3 timelønninger, i dag koster samme typer alkohol en halv timeløn, øl og vin endnu mindre, mens stort set al andet har fulgt lønudviklingen opad.
     - Dette virker på mig, som en lige så tåbelig, kæmpe, uhåndterbar brandert.